Сръбският президент Александър Вучич в ефира на ТВ Първа обяви намерението си

...
Сръбският президент Александър Вучич в ефира на ТВ Първа обяви намерението си
Коментари Харесай

Сръбският президент си поиска от Путин по-евтин газ

Сръбският президент Александър Вучич в ефира на ТВ Първа разгласи желанието си да изиска от съветския лидер Владимир Путин да резервира понижената цена на газа през 2022 година, съобщава РИА Новости .

Вучич желае да разиска въпроса с съветския президент по време на среща с него, планувана за 25 ноември, която ще бъде „ от решаващо значение “.

Вучич обясни, че в този момент Сърбия купува 6,5 милиона кубически метра газ на ден на " най -добрата цена в Европа " от 270 $ за кубически метър. Споразумението изтича в края на годината. В същото време, както означи президентът, в този момент страната към този момент харчи повече от този размер, а през зимата ще изразходва 11,5 милиона кубически метра, като внезапно понижава запасите.

В ПХГ имаме 268 милиона кубически метра, руснаците имат 170 милиона в нашите ПСГ, при всички случаи ни липсват 100-120 милиона кубически метра, каза Александър Вучич. 

Той не е удовлетворен от формулата, предложена от Москва за пресмятане на цената на газа.  70 % от нея е от цената на борсата и 30 % ще се пресмята по формулата на петрола. В този случай цената ще бъде 790 $ за пространствен метър газ. Сръбският президент обаче нарече такава цена неприемлива.

" Кой ще заплати за това, кой има такива пари? ", попита Александър Вучич. 

Белград упорства за цена, основана на 70 % въз основа на петролната формула и 30 % на база пазарна стойност. В този случай цената би била 510 $ за пространствен метър газ. 

„ Но ние не можем да платим за това “, заключи Вучич.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР